ETÄTYÖ

Uhka vai mahdollisuus?

2

Etätyöstä on keskusteltu paljon viime aikoina. Monet yritykset ovat antaneet työntekijöille vapauden työskennellä ilman tiettyjä aikatauluja ja jopa ilman läsnäolopakkoa. Teen itsekin somemarkkinointia start-up yrityksessä, missä ei tunneta toimistoaikoja tai läsnäolovelvotteita, mutta omat työt tulee toki hoitaa moitteettomasti. Ajatus voi kuulostaa joidenkin mielestä pelottavalle, ja joidenkin mielestä vapauttavalle. Olenkin sitä mieltä, että etätyö ei ole kaikkia varten ja on tärkeää tunnistaa myös itse, millainen työpaikka sinulle sopii.

ETÄTYÖN PLUSSAT:

  • Etätyö sopii mielestäni sellaisille henkilöille, kenelle vapaus on yksi tärkeimmistä arvoista elämässä ylipäätään. Koska etätyöntekijöitä ei sido aika -ja paikka, voit liikkua vapaasti vaikka ympäri maailmaa halutessasi. Työt kulkevat kuitenkin aina mukana.
  • Vapautta tuo myös omien aikataulujen järjestely, juuri sen mukaan, mikä sinulle on hyvä työrytmi. Kun sopiva työrytmi löytyy, on ajankäyttö ja sen hallitseminen huomattavasti tehokkaampaa ja päivissä on aika muullekin, kuin työlle. Itse pyrin jaottelemaan työni kahden tunnin aikajaksoihin.
  • Voit myös vapaasti valita vaikka joka päivän uuden inspiroivan ympäristön ja itselleni on Helsingin kahvilat tulleet tutuksi juurikin tästä syystä. Kesällä voit siirtää työpisteen vaikka Hietsuun ja siemailla samalla eurooppalaisittain lasillista kylmää valkkaria.

ETÄTYÖN MIINUKSET:

  • Kaikille ei vielä kuitenkaan etätyön käsite ole tuttu, ja voit joutua selittelemään, miten muka voit olla jossain töissä, koska ethän sinä ole fyysisesti missään töissä. Itse olen eräässä Helsinkiläisessä kahvilassa käynyt keskustelun iäkkäämmän naishenkilön kanssa siitä, kuinka ”minunkin pitäisi mennä töihin, eikä vain notkua läppärin kanssa kahvilassa”. Selityksestäni huolimatta, hänen päätelmä minusta oli, että olen laiska ja tyhmä, koska en ole päivällä missään töissä.
  • Vapaus tuo aina mukanaan myös vastuun. Oman rytmin löytyminen ja siitä kiinni pitäminen vaatii vastuun ottamista omasta elämästä. Kukaan ei ole vahtimassa mitä sinä siellä kotona teet. Kun ystävät soittaa ja pyytää kahville vaihtamaan kuulumiset, on huomattavasti hankalampaa kieltäytyä töiden vuoksi jos istut yksinään kotona, entä pomon vahtiessa toimistolla. Jos kuitenkin päätät mennä, kotiin tullessasi ne päivän hommat on silti vielä hoidettava, oli kello mitä tahansa. Hommien lykkääminen ja aloittamisen siirtäminen taas kerää stressiä.
  • Etätyön tekemien on myös melko yksinäistä hommaa. Näet työkavereitasi lähinnä videopuheluiden välityksellä ja näin perinteisten sosiaalisten suhteiden muodostuminen työkavereiden kanssa on hiukan hankalampaa. Monissa yrityksissä, missä etätyön mahdollisuus on työntekijöille annettu, työntekijät ovat alkaneet pikkuhiljaa vapaaehtoisesti palaamaan työpaikalle ja uskon juurikin tämän sosiaalisuuden olevan yksi iso syy tähän.

Olen itse ollut nyt viikon ajan Joensuussa vanhempieni luona ja täällä nauttinut kesästä, sekä viettänyt ihan normaalia työviiikoa. Nautin itse etätyöstä ja perinteinen työaikoihin perustuvaa työtä en yksinkertaisesti pysty tekemään, kokeiltu on monta kertaa. Onko sinulla kokemuksia etätyöstä?

<3:llä Emmi

Kuva: Kuvapankki