Lihotko, jos alat syödä enemmän?

3

Uskoisin, että jokaisen kaloreitaan rajoittavan henkilön perimmäinen tarkoitus on jossain vaiheessa alkaa syödä enemmän. Jos vaikkapa noudatat perinteistä -500 kilokaloria päivässä -mallia, joka tietää puolen kilon viikoittaista pudotusta, ajattelet luultavasti laihdutuksen jälkeen alkavasi taas syödä enemmän. Tämä luonnollisesti mahdollistaa ruokavalinnoilta vapaamman ja sitä kautta mielekkäämmän elämän, joten kukapa ei haluaisi syödä enemmän? Toinen hyvin merkittävä syy on tietysti nälän hillitseminen ja mikä vieläkin tärkempää, mielitekojen tyydyttäminen. Valitettavasti syömisten lisääminen on helpommin sanottu kuin tehty – ei niinkään fyysisestä näkökulmasta, vaan ennen kaikkea psyykkisestä.

alat syödä

Kaloreitaan tarkkailevat henkilöt luonnollisesti pelkäävät lihomista, mutta oikeasti sille ei ole mitään syytä. Ihmistä ei ole ”luotu” ylipainoiseksi ja kehon yksi tärkeimpiä mekanismeja onkin tasapainon säilyttäminen joka tilanteessa. Minkä takia me sitten pelkäämme syödä nälkäämme? Koska meille on annettu tietynlaisia suuntaviivoja energiansaantiimme, mutta emme ole ottaneet huomioon sitä, että kehomme huolehtii näistä määristä ihan itsestään. Meidän ei tule syödä noiden määrien mukaan, vaan ne säädetty sen mukaan mitä meidän kehomme ”tieteellisesti” tarvitsee minimissään pysyäkseen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa.

Lihotko, jos alat syödä enemmän?

Lihotko, kun syöt enemmän? Lyhyt ja ytimekäs vastaus kysymykseen on, että et. Kun syöt terveellistä ruokaa nälkääsi, et taatusti liho. Ja tämä on avain kaikkeen. Jos ruokavaliosi koostuu prosessoidusta roskaruoasta, jonka kaikki ravinteet on täysin irroitettu niiden alkuperäisistä olomuodoistaan, kaloreita laskemalla voit luultavasti pitää linjasi ja painosi entisellään. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jäät helposti paitsi sinulle elintärkeistä ravintoaineista ja joudut kärsimään nälästä ja mieliteoista.

alat syödä

Kun taas syöt terveellistä ruokaa, joka on mahdollisimman lähellä sen alkuperäistä muotoa, sinun ei tarvitse laskea kalorin kaloria. Kun kehosi saa tarvitsemansa ravintoaineet, se säätelee energiantarpeensa ihan itse. Kaloreiden laskeminen toimii tasan siihen asti kun elämää eletään itsekurin varassa, mutta mitä elämää se sellainen on? Keho pyrkii tasapainoon ihan itsestään ja ongelmia tulee vain silloin, kun ihminen yrittää etukäteen päättää, paljonko tarvitsee energiaa.

Unohda lihomisen pelko

Olet varmasti kuullut puhuttavan ”hidastuneesta aineenvaihdunnasta”. Kun porskutamme pitkään liian vähillä kaloreilla, kehomme mukautuu tilanteeseen ja kuluttaa vähemmän energiaa. Tilanteen korjataksemme meidän pitää syödä enemmän. Kuten alussa totesin, tämä voi tuntua pelottavalta, mutta voin taata ettet tule lihomaan, kun syöt terveellistä ruokaa nälkäsi mukaan.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin lakata pelkäämästä lihomista. Mieti, mikä on sinulle tärkeintä? Se, että saat elää vapaata elämää ilman nälkää vai se, että puntari näyttää jotakin tiettyä lukemaa?  Jotta voit aidosti uskaltautua syömään enemmän, sinun tulee pystyä suhtautumaan lihomiseen neutraalisti, vaikkei sitä koskaan tapahtuisikaan. Tavoitteena koko hommassa on se, että voit lopulta syödä juuri niin paljon kuin tunnet tarvitsevasi, ilman että sinun tarvitsee kalorimääriä edes sen enempää tietää.

alat syödä

Kokemuksen syvä rintaääni puhuu puolestaan…

Itselleni kävi niin, että alettuani oikeasti syödä nälkäni verran, painoni putosi kuukaudessa pari kiloa kuin taikaiskusta. Sen jälkeen nälkäni lisääntyi (ehkä aineenvaihdunta heräsi?) ja huomasin merkittävän eron omassa kaloritarpeessani. Tämä tuntui pelottavalta, mutten enää suosutunut taistelemaan sitä vastaan. Söin tasan niin paljon, että pystyin joka aterialla olemaan varma siitä, että olen täysin kylläinen. Tällä hetkellä syön päivittäin n. 2000-3000 kaloria ja joskus oikein nälkäisinä päivinä olen yltänyt helposti 4000 kaloriin. En toki laske lukemia tarkasti, mutta tällä kalorinlaskuhistorialla karkea arviointi on helppoa. Paino on pysynyt ihan samana ja alkuun pudottamani kilot ovat myös pysyneet poissa. What?!

Syökää hyvät ihmiset ja alkakaa nauttia elämästänne täysillä! Ihanaa torstaita kaikille!

Lisää luettavaa:

Kun syöt aina enemmän kuin muut – tai ainakin sinun tekisi mieli

Paljonko kaloreita tarvitset päivässä?

Kun kohtuus tuntuu mahdottomalta