Mättöpäivä kesti viisi päivää, paljonko tuli kiloja?

5

Tämä tyttö ottikin sitten joulusta ilon irti ihan koko vuoden edestä, haha! Vielä joulua edeltävällä viikolla muistan ajatelleeni, että ehkäpä jätän syömingit vain jouluaatolle ja jos sattuu tekemään mieli, niin joulupäivänä voisi vielä olla mättöpäivä. Toisin kuin yleensä, en odottanut tulevia pyhiä kuin kuuta nousevaa siinä mielessä, että ”jes, nyt saa viimein herkutella oikein luvan kanssa!” Olen meinaan päässyt syömisten suhteen aika hyvään balanssiin ja nykyään herkkuhampaan säännöllinen kolotus tuntuu ennemminkin satunnaisena vihlaisuna, jos näin voisi sanoa.

mättöpäivä

No eniveis, kuten edellisessä postauksessani – jossa avauduin pohjattomasta ruokahalustani – kävi ilmi, herkkutalkoot alkoivat odotettua aiemmin. Ensimmäiset (kymmenet) piparit tunkaisin suuhuni jo perjantaina 22. päivä ja se oli sitten menoa. Viiden päivän mättöpäivä jatkui lauantaina, kun kävimme äitini luona kylässä. Siellä vedettiin pari torttua ja siitä intoutuneena leivoimme niitä kotonakin. Ne eivät muuten kauaa keittiön pöydällä pahentuneet… Jouluaattona meni tietysti aimo satsi ruokaa (tai oikeastan kaksi satsia) ja sen lisäksi irtokarkkeja sekä lähes rasiallinen Omar-konvehteja. Joulupäiväksi ajoimme Tampereelle mummuni ja vaarini huomaan ja siellä vasta suklaatalkoot alkoivatkin! Ruoan jälkeen tuhoamieni Fazerin Sinisten määrä näkyi hävettävän isossa kasassa tyhjiä käärepapereita, mutta sain ne onneksi kiikutettua vähin äänin roskiin… Päivä 5. olikin sitten Tapaninpäivä – ja viimeinen tilaisuus hoitaa lahjaksi saadut konvehtirasiat pois kummittelemasta! Eiköhän siitäkin tullut sitten mättöpäivä. Tapsana taisin syödä yhden aterian oikeaa ruokaa, muuten elin suklaalla. Hups.

Ja ei muuten harmita yhtään! Jokaista näitä päivää yhdistää se, ettei minulla ollut paha olo missään vaiheessa. Ei kertaakaan. Lopetin syömisen heti, kun olin saanut tarpeekseni ja kyllä muuten tuntui hyvältä. Tosin, ison ruokahaluni ansioista syötyjä herkkuja kyllä kertyi ihan älytön määrä ja kyllähän se eilen herätessäni vähän tuntui… Mutta mitäpä sitä surkuttelemaan, takaisin vaan raiteille ja that’s it!

mättöpäivä

Paljonko pidennetty mättöpäivä toi kiloja?

En oikeastaan epäillyt hetkeäkään, etteikö ainakin osa herkuista jäisi lanteille ja halusinkin tehdä tästä mättömaratonista pienimuotoisen empiirisen tutkimuksen. Satuin meinaan puntaroimaan itseni perjantaiaamuna ja tuota lukemaa onkin helppo verrata eilisen, eli Tapaninäivän jälkeisen aamun painoon. + 1 kg. Vaan?? Tuo määrä täyttyy kepeästi jo herkuttelun aiheuttamasta nestekertymästä sekä edellisiltana mättämieni herkkujen painosta. Olisin oikeasti ottanut avosylin vastaan useamman kilon, jotta tässä touhussa olisi jotain järkeä. Syöt enemmän kaloreita=lihot, syöt vähemmän kaloreita=laihdut. Näinhän se toki isossa mittakaavassa menee, mutta edellispäivien perusteella tuntuu, ettei hommassa ole mitään logiikkaa. Tässä sen taas näkee, ettei keho toimi kuin kello. Muistetaanhan siis jälleen, että yhden (tai useamman) päivän herkuttelu ei kaada maailmaa tai pilaa kenenkään dieettiä. Ja myös päinvastoin: yhden viikon terveellisesti syöminen ei tuo välttämättä vielä mitään tuloksia. Itse ainakin heitän turhan herkästi kirveen kaivoon, jos ei heti ala tapahtua. Annetaan siis itsellemme armollisuutta herkutteluun ja aikaa terveellisten valintojen omaksumiseen. Pikakeinoja kun ei ole olemassakaan.

//Edit: vaaka näyttää kaksi päivää myöhemmin vähemmän kuin ennen herkkuputkea…

Rentouttavia välipäiviä kaikille!

Lisää luettavaa:

Mitä vapaasti syöminen tarkoittaa käytännössä ja miten se edistää painonhallintaa?

Kieltäydytkö herkuista? Lue tämä, jos haluat makeanhimosta eroon oikeasti!

En laihdu vaikka syön vähän – missä vika?