Mitä tapahtuu, kun syöt vähemmän kuin kulutat?

6

Kun haluamme laihtua, meitä kannustetaan syömään vähemmän kaloreita, kuin mitä kulutamme aineenvaihdunnan ja päivittäisen aktiivisuuden kautta. Toiselta nimeltään tämä toimintatapa tunnetaan ”dieettinä”. Kokeilemme rajoittaa kaloreita (varmuuden vuoksi tietysti vähän enemmän, kuin olisi suositeltavaa, heh) ja hetken päästä huomaamme, että ihme on tapahtunut! Vaakaluku sen kun putoaa ja vaatteet alkavat roikkua päällä. Se toimii!!

Totta kai se toimii. Kun syöt vähemmän kuin kulutat, kehosi ei saa tarpeeksi energiaa käyttöönsä ja se ottaa ne jo olemassa olevista varastoistaan. Suurempi ihme olisi, jos joku ihminen kykenisi oikeasti olemaan satojen kaloreiden energiavajeessa menettämättä yhtään rasvaa. Tämähän olisi suorastaan ihailtava ominaisuus, jos elettäisiin aikojen alussa kun ravinnonsaanti ei tosiaankaan ollut itsestäänselvyys. Minkä takia sitten sanotaan, etteivät dieetit toimi, jos ne kerran toimivat?

kun syöt vähemmän kuin kulutat

Kun syöt vähemmän kuin kulutat, kehosi taistelee vastaan

Keho on viisas vekotin, jota ei tulisi aliarvioida. Toisin kuin pääkoppaamme, kehon toimintoja ei myöskään voi höynäyttää. Kun kalorivajeen seurauksena paino laskee, sille on syynsä. Keho ei kuitenkaan viihdy aliravitsemustilassa sitten ensinkään ja se tekeekin kaikkensa palauttaakseen itsensä normaalitilaan. Tästä johtuen oleellista ei olekaan se, että paino saadaan alas vaan se, millä ihmeellä kilot saa pidettyä poissa.

Ensinnäkin, kun syöt vähemmän kuin kulutat, kehosi kuvittelee sinun olevan nälänhädässä ja se pistää hälytystilan päälle. Lopputuloksena aineenvaihduntasi hidastuu ja näin ollen kehosi pyrkii pitämään kiinni kaikista olemassaolevista rasvavarastoistaan kynsin hampain. Tämä ei estä laihtumista, mutta ehdottomasti hidastaa ja hankaloittaa sitä.

Toisekseen, mikäli ruokavaliosi on aiemmin koostunut roskaruoasta, sipsistä ja karkeista, usko tai älä; olet jo valmiiksi aliravittu. Kun yrität korjata tilanteen ryhtymällä dieetille ja rajoittamalla esimerkiksi kehon tärkeintä energianlähdettä, hiilihydraattia, on sanomattakin selvää, että alun hyvistä tuloksista huolimatta lopputulos ei ole pysyvä. Ajat kehosi suorastaan janoamaan kuituja ja ravinteita, mikä saa sinut kokemaan mielitekoja. Kun ylitsepääsemättömäksi kasvanut mieliteko lopulta tukahdutetaan pussillisella sipsejä, levyllisellä suklaata tai paketillisella leipää, keho ei ole edelleenkään saanut tarvitsemiaan ravintoaineita ja kierre jatkuu. Tätä on ikilaihduttaminen. Kyse ei missään nimessä ole heikosta itsekurista vaan yksinkertaisesti kehon älykkäistä mekanismeista, joita vastaan ei voi taistella.

kun syöt vähemmän kuin kulutat

Lisäksi, kehosi pyytää energiavajeen takaisin ennemmin tai myöhemmin. Tämän takia esimerkiksi fitnesskisaajat puhuvat loputtomasta nälästä dieetin päätyttyä ja ottavatkin melkoiset määrät painoa takaisin lyhyessä ajassa – mikä ei tietenkään ole huono juttu. Myös anoreksian paranemisprosessiin kuuluu jopa useita kuukausia kestävä vaihe nimeltä ”extreme hunger”, eli suomeksi: JÄÄTÄVÄ NÄLKÄ! Aineenvaihdunnan toimiessa minimiteholla, näläntunne saattaa kadota. Kun runsaamman energiansaannin myötä elimistö alkaa taas toimia normaalisti, se pyytää tyhjän tankin kertaheitolla täyteen.

Tee kehosi kanssa yhteistyötä

Kalorivajeen paikkaaminen ei kuitenkaan päde pelkästään ääriesimerkkeihin. Itse saatan huomata, että jos olen syönyt edellisenä päivänä turhan kevyesti, seuraavana tai sitä seuraavana päivänä olenkin nälkäisempi kuin normaalisti. Eli kyllä, kaloreiden rajoittaminen toimii laihdutuskeinona, mutta vain tasan niin kauan, kuin jaksat taistella mielitekojasi, eli kehosi tärkeitä signaaleja, vastaan.

Jos haluat kestäviä tuloksia, opettele syömään terveellistä, monipuolista ja mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa. Tee yhteistyötä kehosi kanssa ja tarjoa sille niitä asioita, joita se tarvitsee. Lakkaa miettimästä paljonko sinun pitäisi syödä, vaan syö sen verran että voit lakata miettimästä. Joskus siihen voi riittää yksi annos ja joskus kolme annosta. Ennen kaikkea, sano pikaratkaisuille ”ei kiitos.”

Lisää luettavaa:

Onko sinulla luonnostaan hidas aineenvaihdunta? Niin minäkin luulin
Mistä aineenvaihdunnan hidastuminen johtuu ja estääkö se laihtumisen?
Mitä jos sittenkin kuuntelisit mielitekojasi?