Hyvä, paha some

Ajatuksia sosiaalisen median mahdollisuuksista ja vaaroista

2

Hei ihanat siellä ruudun toisella puolella <3

Tänään pysähdyin ajattelemaan nykypäivän some -kulttuuria. Lähes jokainen on jollain tavalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Käsite Some on kaikille tuttu ja se on tullut todella isoksi osaksi ihmisten joka päiväistä elämää.
Ensin oli Irc-Galleria, sitten Facebook, Instagram, Snapchat jne.
You name it.

Kaiken kaikkiaan sosiaalinen media on luonut aivan uudenlaisen tavan tuoda asioita esille.
Onko tämä sitten hyvä vai huono asia?

Plussat:

+Sosiaalinen media on tuonut aivan uuden väylän yrityksille ja ihmisille markkinoida tuotteita, palveluita ja itseään. Kohderyhmät tavoittaa helposti ja mainonta on nopeampaa, tehokkaampaa, sekä edullisempaa.

+Somen kautta ihmiset verkostoituvat helposti ja samanhenkisiä ihmisiä on nopea tavoittaa. Omia kiinnostuksen kohteita löytää hästägin takaa sekunneissa.

+Somea käyttävät niin tavalliset ihmiset, kuin julkisuudestakin tutut;  oman elämänsä ja kiinnostuksen kohteidensa jakamiseen. Väylän kautta on helppo tuoda omaa juttuaan esille ja brändätä itsensä.

+Sosiaalinen media on nykypäivänä myös tehokas tapa ansaita rahaa ja yhä useampi ihminen, jopa työllistää itsensä somen avulla.

Miinukset:

– Sosiaalinen media tuo kuitenkin aivan älyttömästi paineita ihmisille.
On toinen toistaan upeampia kuvia, virheettömiä vartaloita, viimeisen päälle siistejä koteja ja muutenkin tuntuu, kuin ihmiset eläisivät täydellistä elämää.

-Ihmisten arvoa määritellään seuraajien ja tykkäysten perusteella. Nykyään suosittu ihminen ei olekkaan se jolla on laaja kaveripiiri, vaan se jolla on eniten seuraajia instassa.

-Sosiaalisen median kautta useat ihmiset ovat nousseet monien esikuviksi, vaikka eivät olisikaan mitenkään muuten olleet julkisuudessa, eikä ihmisten oikeita nimiä välttämättä edes tiedetä. Puhutaan ns. ”some-sensaatioista” .  Nämä ihmiset luovat monille mielikuvia miltä elämän ja ihmisen kuuluu näyttää. Yleensähän kuvat ja todellisuus eivät kuitenkaan kohtaa ja monilla on todella vääristynyt kuva siitä, miten nämä ihmiset todellisuudessa elävät tai miltä he todellisuudessä näyttävät kulkiessaan kadulla vastaan. Miltä se koti ihan oikeasti näyttää jos kuvia ei olisi rajattu, valaistusta säädetty ja tavaroita aseteltu huolellisesti kuvaa varten.

Kaiken kaikkiaan sosiaalinen media on tuonut ihmisille loistavia mahdollisuuksia, hienoja menestystarinoita, monipuolisen tavan inspiroida, kannustaa sekä tuoda hyviä asioita esille. Verkostoitua, saada uusia ystäviä ja kannustaa toinen toistaan.

Somella on myös varjopuolensa ja kaikkien kannattaakin muistaa se kuuluisa SoMe -kriittisyys! Kaikki ei aina ole juuri sitä miltä näyttää.. harvemmin niitä negatiivisia asioita tai sotkuista kotia tuodaan kuvien tai videoiden kautta esille. Vartaloa esitellään juuri siitä kuvakulmasta, jossa näyttää parhaimmalta ja pahimmassa tapauksessa kuvia muokataan ja siloitellaan mitä keritään.

Kauniita kuvia on kiva katsella eikä niiden lisäilemisessä ole todellakaan mitään pahaa. Kuitenkin on katsojan hyvä muistaa, että kuvien takana on aivan normaali ihminen.
Oman elämänsä huolien ja ilojen kanssa tasapainoileva tyyppi.
Kaikilla meillä on omat ”virheemme” ja asioita joita emme tuo somen kautta esille.

Itse näen sosiaalisen median mahdollisuutena, mutta tiedostan myös sen vaarat. Pyrin tuomaan somen kautta palan aitoa itseäni, kiinnostuksen kohteitani ja saada omia mielipiteitäni muiden tietoisuuteen. Haluan olla inspiroiva ja kannustava esimerkki muille. En halua luoda epätodellista kuvaa elämästäni, vaan haluan olla se helposti samaistuttava ja lähestyttävä ihminen ihan jokaiselle.

Välillä on myöskin ihan hyvä pitää sometaukoja, eikä olla puhelimen armoilla 24/7.
Auringonlaskua ja nousua on oikeasti aika jees katsoa omin silmin, eikä puhelimen kameran läpi! 😉
Mikään instafiltteri ei korvaa sitä aitoa kuvaa minkä omat silmät näkevät.

Ihanaa ja rentouttavaa sunnuntaita ja energistä tulevaa viikkoa kaikille!

<3: Yasmin